5 basis oefeningen voor je veulen
5 basis oefeningen voor je veulen Heb jij een veulen of jong paard staan die je graag wil opvoeden? Maar
Jaren geleden zei mijn toenmalige mentor, John Erb, tegen mij: “waarom verander je 2 P’s tegelijkertijd?”Toen ik hem vervolgens niet begrijpend aankeek gaf hij mij uitleg over de 3 P’s. Omdat deze uitleg voor mij een enorm verhelderend was die absoluut meer structuur in mijn training bracht wil ik jullie ook graag deze informatie doorgeven.
De 3 P’s staan voor de Persoon, de Prikkel en de Plaats.
De Persoon is de trainer, de persoon die op dat moment het paard iets nieuws aan het leren is. Dit kan dus iemand anders dan de eigenaar zijn, bijvoorbeeld een instructeur die het paard even overneemt of een bijrijdster, maar ook de stalhouder, de stalmedewerker en zelfs de dierenarts of de tandarts.
De prikkel is de vraag die je aan je paard stelt of hetgeen je hem wil leren. Bijvoorbeeld het netjes meelopen aan een touwtje, trailer laden, over een zeiltje heen of een voetje geven. Eigenlijk alles wat je met je paard doet is een prikkel. Dus ook het moment dat iemand het paard mee neemt naar de wei of een enting geeft.
De plaats is de exacte plek waar er getraind wordt. Dit betekent dus niet alleen maar in de bak op stal, maar ook in de bak, thv letter A. Maar bijvoorbeeld ook of je een zeiltje vanaf de linker- of vanaf de rechterkant benadert. En bijvoorbeeld ook of je aan de linker- of rechterkant van jouw paard staat.
Deze 3 P’s zijn belangrijk bij het aanleren van nieuw gedrag. Het aanleren van nieuw gedrag bestaat namelijk altijd uit een combinatie van deze 3. Er is een Persoon die het paard een Prikkel geeft op een bepaalde Plaats. Bij het aanleren van nieuw gedrag moeten deze 3 P’s ook continu gelijk blijven. Wanneer je dus oefent met over een zeiltje heen lopen dan doe je dat in het begin continu vanaf dezelfde positie, je gaat over het zeiltje, loopt om het zeiltje heen en start weer vanaf dezelfde startpositie. Net zolang tot je paard zonder problemen, makkelijk en ontspannen over het zeiltje heen loopt. Dan pas kan je 1 P wijzigen. Je kan dus bijvoorbeeld vanaf de andere kant over het zeiltje heen gaan óf je verzorgster het paard laten leiden óf een anders gekleurd zeiltje neerleggen.
En dit is eigenlijk waar het vaak mis gaat. Men leent een trailer van een stalgenootje en laat een professional komen om het paard te leren trailerladen. Uit veiligheidsoverwegingen wordt de trailer in het afgesloten weiland gezet. De prof traint het paard met deze trailer en vertrekt aan het einde van de dag met een paard dat hij prima kan laden en ook te laden is door de eigenaar.
2 weken later wil de eigenaar op vakantie en huurt een trailer, laat deze op de parkeerplaats aangekoppeld staan want het laden laatst ging super. Vervolgens wil het paard toch ineens de trailer niet meer op. Waarom? Omdat er 2 P’s tegelijkertijd gewijzigd zijn. Er wordt een andere trailer op een andere plek gebruikt. Iets wat wij als mens makkelijk over het hoofd zien, maar wat in het leerproces van een paard het resultaat echt kan maken of breken.
Dus, let goed op de 3 P’s. En wil je hulp bij het trainen? Neem dan contact met me op, ik help je graag!
Mijn naam is Daniëlle Meyboom. Ik werk sinds 2006 als professioneel paardentrainer. Met miijn diveto-diploma (dierverzorging en veterinaire ondersteuning) ben ik breed opgeleid in de dieren. In mijn huidige werk heb ik mezelf gespecialiseerd in positieve gedragstraining bij paarden. Daarnaast ben ik via open2contact gediplomeerd paardencoach. Liefde en passie voor paarden en trainen zijn dé ingrediënten om mensen te helpen de band met hun paard naar een hoger niveau te tillen.
Zoek je goede begeleiding bij het trainen van je paard? Neem dan contact op via 06-11073039 of info@amable.nl
Ik help je graag!
Wist je dat je jouw paard op 5 verschillende manieren kan belonen? En welke beloning in welke situatie het meest effectief is?
Lees meer5 basis oefeningen voor je veulen Heb jij een veulen of jong paard staan die je graag wil opvoeden? Maar
Lol met je knol! Ik hoorde het laatst nog iemand zeggen “Vroeger sprong ik altijd zonder zadel en hoofdstel op
De leider geeft geen eten Deze veel gehoorde opmerking komt vaak langs wanneer de discussie gaat over het wel of
Is een showpaard een blij paard? 2011, alweer 10 jaar geleden, deed ik met Jauke mee aan Holland’s got talent.