5 basis oefeningen voor je veulen

Heb jij een veulen of jong paard staan die je graag wil opvoeden? Maar weet je niet goed waar mee kan beginnen? Hier 5 tips die jullie zeker gaan helpen!

 

1. Overal aanraken.
Het lijkt voor de hand liggend misschien, maar toch is er vaak nog te weinig aandacht voor. Het is belangrijk dat je jouw veulen leert dat je hem overal mag aanraken.

 

Dus ook zijn voeten, geslachtsdelen, oren, neus, ogen en mond. Doe dit rustig aan en neem de tijd. Als hij een plekje lastig vindt dan zoek je de grens tot waar het nog oké is en probeer je deze grens telkens een klein stukje te verleggen.

 

Veulens zijn nog niet echt met voer te belonen, maar vaak wel met kriebels. Dus juist door hem op zijn lekkerste plekjes te kriebelen als beloning zal je merken dat aanraken al snel geen enkel probleem meer is!

2. Halster omdoen.
Wanneer je het veulen overal goed aan kan raken, en vooral het hoofd, dan ga je hem rustig aanraken met het halster in de hand. Als je hier de tijd voor neemt dan zal je merken dat het halster omdoen ineens heel eenvoudig is.

 

3. Meelopen aan een touwtje.
Wanneer het halster omdoen goed lukt ga je aan de gang met reageren op druk op het halster met behulp van een halstertouw. Dit doe je door in de stal of een andere kleine ruimte een heel klein beetje druk op het touw te zetten.

 

Het veulen zal in eerste instantie achterwaarts bewegen. Beweeg gewoon met hem mee, maar laat de druk niet vieren. Ga ook zeker niet trekken! Wanneer het veulen een keertje voorwaarts beweegt dan zorg je dat direct de druk van de lijn afgaat, daarnaast prijs je hem de hemel in. Je kan met iemand samen werken die een beetje druk geeft onder de billen van het veulen om de bedoeling uit te leggen.

 

Wanneer hij goed begrijpt dat hij voorwaarts moet reageren op de druk op de lijn, dan kan je kleine stukjes gaan lopen, dus een paar passen en dit kan je rustig uitbouwen. 

4. Voeten optillen.
Ook veulens moeten af en toe bekapt worden door een smid of hoefbekapper. Het zijn niet deze mensen die jouw paard opvoeden, dat hoor je zelf te doen zodat zij de voeten goed en makkelijk kunnen verzorgen.

 

Dus oefen het voeten optillen regelmatig met jouw veulen. Hou het voetje in het begin nooit te lang omhoog en realiseer je dat het lastig is voor hem om op 3 benen in balans te blijven. Zorg dat je zijn voet onder zijn lichaam houdt. Tegen een wand aanstaan kan helpen bij het houden van de balans. Mocht je dit lastig vinden haal hier dan professionele hulp bij.

5. Vast staan.
Ook vast staan is iets wat je graag al wil leren aan je veulen. Doordat je het meelopen al geoefend hebt heeft hij al geleerd dat hij voor de druk van de lijn moet wijken door naar de druk toe te bewegen.

 

Bij het vaststaan oefenen doe je een lange lijn aan het halster en haal de lijn door de ring of om de tralie heen. Het andere einde van de lijn hou je vast, je maakt dus geen knoop in het touw. Wanneer het veulen achterwaarts beweegt dan laat je de lijn zo vieren dat de druk niet verdwijnt, maar ook niet groter wordt. De druk moet dus gelijk blijven. Bij voorkeur oefen je in een stal zodat hij niet al te ver achterwaarts kan.

 

Het moment waarop hij naar voren stapt laat je de lijn direct vieren. Zo leert jouw veulen dat de druk niet verdwijnt door achterwaarts te gaan maar juist door voorwaarts te stappen.

Populair

Tot slot
Succes met trainen, train niet te lang, 10 minuten per sessie is meer dan genoeg en zorg dat je tussendoor heel veel beloont en de sessies leuk houdt! 

Kijk ook deze video met uitleg over wat je een veulen kan leren

Video afspelen

Deel deze blog met jouw vrienden!

Over de auteur

Over de auteur

Daniëlle Meyboom is al ruim 10 jaar werkzaam als paardentrainster. Met haar diveto-diploma (dierverzorging en veterinaire ondersteuning) breed opgeleid, nu toegespitst op positieve gedragstraining bij paarden. Liefde en passie voor paarden en trainen zijn dé ingrediënten om mensen te helpen de band met hun paard naar een hoger niveau te tillen.

Zoek je goede begeleiding bij het trainen van je paard? Neem dan contact op via 06-11073039 of info@amable.nl

Ik help je graag!

All Posts

Wil je nooit meer iets missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
This is the heading

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

" De 3 P's"

Ken jij de 3 P's binnen het paarden trainen al? Lees er alles over in deze blog!

De 3 P's

Niet alleen onze paarden willen graag cookies! onze website wil deze ook. Op deze manier optimaliseren we jouw websitebezoek.