Is een showpaard een blij paard?

2011, alweer 10 jaar geleden, deed ik met Jauke mee aan Holland’s got talent. Leuk! Want nu nog zijn er soms mensen die ons daar van kennen. Maar opvallend, de vraag die me al vaak gesteld is, is zo’n podium niet vreselijk onnatuurlijk voor een paard?

Ik verbaas me over die vraag, want, is niet alles wat we met ons paard doen onnatuurlijk? Rijden, bijvoorbeeld, is denk ik wel 1 van de meest belastende en onnatuurlijke dingen die we met ons paard doen. Maar ook het paard in een trailer of stal zetten gaat natuurlijk zwaar tegen zijn natuur in. En toch zijn dat dingen die voor ons mensen heel gewoon zijn.

 

Sterker nog, wanneer een paard iets onnatuurlijks niet wil doen zijn er genoeg mensen die niet schroomen het paard daarvoor te straffen, omdat ze vinden dat hij het “gewoon” doen moet.

 

Ben ik er dan op tegen om onnatuurlijk dingen met een paard te doen? Nee, juist niet, ik neem het paard tenslotte ook mee het podium op. Maar ik vind het wel belangrijk om te zorgen dat er een goede basis van vertrouwen is met het paard en dat ik hem goed voorbereid op hetgeen ik van hem vraag.

 

Ik geef natuurlijk ook shows, en een show omgeving is voor veel paarden stressvol. Maar ook hier, wanneer je je paard goed voorbereid op deze situatie kunnen ze er prima mee omgaan en, nog mooier, zelfs van genieten!

Een mensenmassa die naar een show kijkt en het mooi vindt wat ze zien straalt een hele fijne energie uit, en paarden zijn gevoelig voor energie. Ik merk aan mijn paarden dat ze vaak op show nog wat enthousiaster en fanatieker zijn. En het is echt zo, hoe leuker het publiek, hoe enthousiaster de paarden.

 

En ook een paard heeft wel eens zijn dag niet, ik heb echt wel eens shows waarbij ik merk dat ze er geen zin in hebben, dat mag. Ik heb ook wel eens een offday. Maar meestal zijn ze blij, fanatiek en enthousiast. En dat maakt het geven van shows enorm leuk, omdat ze zo blij zijn tijdens het geven van de show!

Populair


Daarnaast vind ik het prachtig om mensen te laten zien wat er naast rijden nog meer met paarden mogelijk is en om te laten hoe blij en fanatiek paarden kunnen worden van het werk naast het rijden. Dus is een show paard een blij paard? Bij mij in ieder geval absoluut!

Deel deze blog met jouw vrienden!

Over de auteur

Over de auteur

Daniëlle Meyboom is al ruim 10 jaar werkzaam als paardentrainster. Met haar diveto-diploma (dierverzorging en veterinaire ondersteuning) breed opgeleid, nu toegespitst op positieve gedragstraining bij paarden. Liefde en passie voor paarden en trainen zijn dé ingrediënten om mensen te helpen de band met hun paard naar een hoger niveau te tillen.

Zoek je goede begeleiding bij het trainen van je paard? Neem dan contact op via 06-11073039 of info@amable.nl

Ik help je graag!

All Posts

Wil je nooit meer iets missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
This is the heading

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

" Accepteer dat je paard niet precies weet wat je van hem wil."

Boos worden levert je niets op. Waarom niet en wat moet je dan wel doen? 

Lees hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niet alleen onze paarden willen graag cookies! onze website wil deze ook. Op deze manier optimaliseren we jouw websitebezoek.