Lol met je knol!

Ik hoorde het laatst nog iemand zeggen “Vroeger sprong ik altijd zonder zadel en hoofdstel op mijn pony en dan crosste we het hele weiland door! Nu met de paarden doe ik dat echt niet meer hoor!”

Maar, waarom dan niet? Ik merk het ook vaak als mensen vrijheidsdressuur zien “Oh, dat is echt leuk voor de kinderen!” Ja, natuurlijk, absoluut! Maareh, ook voor de volwassenen hoor 😉 

Want waarom raak je bij het volwassen worden het kind in jezelf kwijt? Waarom zou je dan niet meer via de billen van je paard af mogen glijden, zonder zadel rijden een rondje om de wereld doen of blij worden wanneer je paard een kusje geeft?

Verbeten

Ik denk dat de relatie met je paard beter wordt en blijft als je het kind in jezelf op zoekt. Want kinderen zijn onbevangen en blij met kleine dingen. Waar we als volwassenen vaak alleen maar meer en beter willen.

 

Als ik volwassenen soms zie rijden met een verbeten trek op het gezicht, voor de tachtigste keer langs de A terwijl het paard nog losser, hoger ingesteld, verzamelder moet, ben je dan nog echt blij? Heb je dan nog echt plezier in je ritje?

 

Plezier

In mijn vrijheidsdressuur lessen zie ik mensen en paarden vaak openbloeien, vrolijk worden van hele kleine, eigenlijk hele simpele dingen. Het moment waarop het paard ontdekt dat wanneer hij de deksel aanraakt hij daar iets lekkers voor terug krijgt, een blij paard.

 

Het moment waarop het paard de opzij gelegde deksel ontdekt en het enthousiast begint aan te raken, een vrolijke lach bij de mens. Zo mooi kan het zijn!

 

Populair

En ik begrijp dat we als volwassenen meer gevaren zien, en dat zonder zadel en hoofdstel rondcrossen echt niet op elk paard kan. Maar ik denk dat het wel belangrijk is om ervoor te zorgen dat paarden een hobby blijven. Tenslotte rijden er maar relatief weinig mensen voor het brood op de plank. 

En als mensen mij dan vragen waar die vrijheidsdressuur nuttig voor is, dan zeg ik oprecht als allereerste:

 

“Gewoon, omdat het leuk is!”

Deel deze blog met jouw vrienden!

Over de auteur

Over de auteur

Daniëlle Meyboom is al ruim 10 jaar werkzaam als paardentrainster. Met haar diveto-diploma (dierverzorging en veterinaire ondersteuning) breed opgeleid, nu toegespitst op positieve gedragstraining bij paarden. Liefde en passie voor paarden en trainen zijn dé ingrediënten om mensen te helpen de band met hun paard naar een hoger niveau te tillen.

Zoek je goede begeleiding bij het trainen van je paard? Neem dan contact op via 06-11073039 of info@amable.nl

Ik help je graag!

All Posts

Wil je nooit meer iets missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
This is the heading

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

"Is wat we met ons paard doen onnatuurlijk?"

En is onnatuurlijk dan ook slecht voor jouw paard? 

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niet alleen onze paarden willen graag cookies! onze website wil deze ook. Op deze manier optimaliseren we jouw websitebezoek.