De leider geeft geen eten

Deze veel gehoorde opmerking komt vaak langs wanneer de discussie gaat over het wel of niet belonen met voer.  “Een leider geeft het eten niet aan een rang lagere. Dus wanneer je jouw paard uit de hand voert zet je zelf lager in rang”

 

De kudde

Wanneer we kijken naar paarden in de natuur dan zien we dat paarden in kuddes leven met een behoorlijk ingewikkelde hiërarchie. Er is niet maar 1 leider. Die hiërarchie maakt wel dat het ene paard hoger in rang staat dan het andere paard. Maar ondanks deze rang verschillen zie je toch paarden van verschillende rangen samen eten. Hoe dat kan? Omdat de ranghogere in zo’n geval beslist dat het oke is. En omdat paarden met een verschillende rang in de groep wel gewoon bevriend kunnen zijn.  

En daar zit het ’em in. In vriendschap en toestemming. Met deze kennis besef je dus dat je ook als mens best eten uit de hand aan je paard geven kan. Zolang het maar jouw beslissing is om dat eten te geven.

 

Overigens weet een paard heel erg goed dat een mens geen paard is en dus ook geen onderdeel van zijn kudde. Dus je hoeft helemaal niet zo bang te zijn dat je jezelf hoger of lager zet. Er zit een verschil tussen kudde leider zijn, of de leiding nemen over een situatie. 

Aangeleerd gedrag

En dat is waar het vaak mis gaat. Een paard dat tegen iemand aan duwt en met zijn lippen aan een broekzak trekt is voor sommige mensen misschien nog grappig, maar het is echt heel onverstandig om op zo’n moment te doen waar het paard om vraagt, namelijk, een snoepje geven. Want als je een volgende keer dan niets geeft zal het paard zijn vraag nog dwingender gaan stellen, met als resultaat dat hij wellicht zijn tanden in je zet.

 

En dit is dan geen slecht gedrag, maar aangeleerd gedrag. Want je hebt zelf iets lekker gegeven bij het aan jouw zak zitten en dus jouw paard verteld dat dat oke is.

Populair

Belangrijk is bij voeren uit de hand, maar ook wanneer je het in de voerbak gooit, dat jij “de macht over het voer hebt”. Jij bepaalt wie er wanneer eet.

 

Zolang je de afspraken daar duidelijk en goed over gemaakt hebt dan is je paard iets lekkers geven volstrekt veilig. Overigens is clickertraining een enorm fijn hulpmiddel om het geven van lekkers uit de hand meer structuur te geven. Niet iedereen is een geboren leider en clickertraining helpt de afspraken duidelijk te maken tussen jou en jouw paard.

Deel deze blog met jouw vrienden!

Foto van Over de auteur

Over de auteur

Daniëlle Meyboom is al ruim 10 jaar werkzaam als paardentrainster. Met haar diveto-diploma (dierverzorging en veterinaire ondersteuning) breed opgeleid, nu toegespitst op positieve gedragstraining bij paarden. Liefde en passie voor paarden en trainen zijn dé ingrediënten om mensen te helpen de band met hun paard naar een hoger niveau te tillen.

Zoek je goede begeleiding bij het trainen van je paard? Neem dan contact op via 06-11073039 of info@amable.nl

Ik help je graag!

All Posts

Wil je nooit meer iets missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!




Zou jij graag jouw paard beter willen helpen?

Wanneer je jouw paard beter begrijpt kan je hem ook beter helpen. In de cursus paardentaal leer je jouw paard beter lezen.

"Een paard hoeft in de natuur niet te werken voor zijn eten"

Tenslotte hoeft hij niet te jagen en gras staat overal. Waarom heeft een paard dan altijd honger? 

Lees meer

Niet alleen onze paarden willen graag cookies! onze website wil deze ook. Op deze manier optimaliseren we jouw websitebezoek.