5 manieren om paarden te belonen

Wanneer we paarden trainen maken we gebruik van belonen en straffen. Dit zijn de wetenschappelijke termijnen en alles wat we met een dier doen om hem iets te leren zijn te herleiden naar of beloning, of straf.

Wanneer we beter weten wat een beloning en wat een straf is voor het paard kunnen we deze beter en zorgvuldiger gebruiken in onze training. Daarom leg ik je in deze blog 5 manieren uit waarop je jouw paard kunt belonen. 

 

1 Veiligheid 

Voor het paard is veiligheid enorm belangrijk, als hij zich niet veilig voelt staat hij continu onder spanning. Omdat een paard veiligheid belangrijk vindt wil hij hier ook veel voor doen. De join-up is een methode waarbij er beloond wordt met veiligheid. Door het paard weg te blijven drijven gaat het zich onveilig voelen. Wanneer het zich aansluit bij de trainer ontfermd deze zich over het paard en voelt het dier zich dus veilig.  

2 Rust 

Rust is iets wat een paard enorm waarderen kan, in veel grondwerk, maar ook in het gewone rijden wordt veel beloond met rust. Hals laten strekken bijvoorbeeld, terug naar stap, of juist voorwaarts laten gaan bij een sensibel paard, e.d. zijn allemaal rust momenten als beloning voor het paard. Punt is wel, bij rust gaat er altijd druk (oftewel onrust) aan vooraf. Zonder eerst druk te geven kan je niet met rust belonen. Dus je moet eigenlijk altijd eerst straffen voor je kan belonen. Tenslotte heeft een paard in zijn eigen tijd al continu rust. 

 3 Sociaal contact 

Sociaal contact is enorm belangrijk voor paarden en een paard zonder sociaal contact kan hier dan ook echt naar hunkeren. M.i. moet een paard eigenlijk de hele dag door sociaal contact hebben met soortgenoten en dus niet gedoseerd van zijn mens. Maar je kan je voorstellen dat een paard met bijvoorbeeld jeuk enorm blij kan worden van een goede kriebelsessie. In zo’n geval kan je dus prima belonen met sociaal contact.  

Populair

 4 Water 

De indianen wisten het al, zet een paard 3 dagen zonder water in een kraal en hij overwint zijn schuwheid om bij de mens te komen drinken. Echter, een paard kan je enkel belonen met water wanneer het dorst heeft, en om het nu dagen zonder water te zetten om te kunnen trainen is niet wat we als trainer graag willen. Maar het is wel degelijk iets wat je als beloning zou kunnen gebruiken.

 

5 Voedsel 

We hebben geluk, paarden eten 16 uur per dag en hebben dus eigenlijk altijd honger. En dus zijn ze altijd blij met voer. Waar je een roofvogel op een vlieggewicht moet houden (met zijn buik vol gaat hij echt niet op jacht) en een hond na het leeg eten van zijn bak voer hooguit nog voor een stukje kaas zijn mand uit komt heeft een paard Altijd Hónger!

Geef hem een berg hooi te eten en loop daarna de stal in met een wortel, slechts weinig paarden zullen zeggen “nee, dank je wel, ik zit vol…” In tegendeel, ze zullen erg enthousiast worden en de wortel graag willen hebben!

 

En dat maakt dat ik persoonlijk belonen met voer de fijnste en effectiefste manier vind om een paard te belonen.  

 Waar beloon jij jouw paard graag mee? 

Deel deze blog met jouw vrienden!

Over de auteur

Over de auteur

Daniëlle Meyboom is al ruim 10 jaar werkzaam als paardentrainster. Met haar diveto-diploma (dierverzorging en veterinaire ondersteuning) breed opgeleid, nu toegespitst op positieve gedragstraining bij paarden. Liefde en passie voor paarden en trainen zijn dé ingrediënten om mensen te helpen de band met hun paard naar een hoger niveau te tillen.

Zoek je goede begeleiding bij het trainen van je paard? Neem dan contact op via 06-11073039 of info@amable.nl

Ik help je graag!

All Posts

Wil je nooit meer iets missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
This is the heading

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

"Paarden besteden 16 uur per dag aan eten"

Waarom zijn paarden toch zo gek op eten? Vraag jij je dat ook wel eens af? In deze blog geef ik je het antwoord!

Lees meer

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niet alleen onze paarden willen graag cookies! onze website wil deze ook. Op deze manier optimaliseren we jouw websitebezoek.