Los trekken, geen voeten geven, bijten, aanlopen tijdens het opstijgen, door je heen lopen, angst voor water e.d. Veel mensen accepteren dit gedrag als iets wat bij hun paard hoort, maar… dit gedrag is trainbaar! In het algemeen accepteer je vaak veel onwenselijk gedrag omdat je je misschien niet eens echt realiseert dat en hoe het anders kan. Ook denken we nog te vaak dat een paard bepaalt gedrag bewust of expres laat zien.
Wat belangrijk is om je te realiseren is dat een paard een bijzonder coöperatief dier is. Als hij snapt wat de bedoeling is, fysiek kan wat de bedoeling en er geen pijn bij ervaart, dan zal hij altijd doen wat je van hem vraagt. Het gaat vaak mis wanneer hij het niet goed begrijpt of ongemak ervaart tijdens de uitvoering.
Bij probleemgedrag is dit gedrag uiteindelijk vaak zelfbelonend voor het paard of het betreft ingesleten gedrag, hij weet op enig moment niet beter dan altijd dit te doen. Aan ons dus om het patroon te doorbreken of het gewenste gedrag leuker te maken dan het ongewenste gedrag.
Tijdens deze lessen gaan we aan de gang met het probleemgedrag. Probleemgedrag staat meestal niet op zichzelf, dus we kijken altijd naar de gehele relatie tussen paard en eigenaar.
Deze lessen gaan o.a. over: