Alles wat je over ons wil weten

Wie ben ik?

Toen ik jong was zei iedereen “Daniëlle, jij gaat later vast met paarden werken!” Mijn antwoord daarop was steevast, nee hoor, dat wil ik juíst niet! Want in de paardensport gaat het niet om hoe lief een paard is, maar hoe goed hij is. En ik hou er niet van om op die manier naar paarden te kijken.

Ik wist het zeker, dierenarts moest het worden! Want ik wilde graag dieren helpen.

Hoe kwam ik dan toch in de paarden terecht? 

Op mijn 23ste kocht ik eindelijk mijn eerste eigen paard! Jauke, een 2,5jarige fries. Het internet inspireerde me om met vrijheidsdressuur, clickertraining en natural horsemanship aan de gang te gaan. Uiteraard deelde ik mijn vorderingen op datzelfde internet. Al snel kreeg ik vragen van mensen die graag van mij wilde leren hoe ik het allemaal deed.

 

Maar dat wist ik zelf eigenlijk ook niet. Op gevoel en met internet kennis waren we lekker bezig, maar om dan andere mensen te gaan helpen? Om mezelf te scholen liep ik stage bij ‘t Balingehof. Een plek waar paarden werden opgeleid of heropgevoed en waar allerlei gedrags- en trainingsproblemen langskwamen.

 

Hier kwam ik tot de ontdekking dat ik goed ben in het lezen en trainen van paarden én En in het begeleiden van mensen. En dus startte ik mijn eigen “hobby” bedrijfje naast mijn vaste baan. Want ik was dan wel goed in paarden trainen, een onderneming opbouwen is hele andere koek!

 

Tot ik Anke, een onderneemster in hart en nieren, les ging geven. Zij was zo enthousiast over mij en mijn kennis en kunde! Met haar hulp is Amable Vrijheidsdressuur uitgebouwd naar Amable, Paard en Inzicht. Een bedrijf dat ondertussen al heel veel mensen geholpen heeft naar meer inzicht in paarden, gedrag en training en vandaaruit naar een betere relatie.

 

En ik sta te popelen om ook jou te helpen naar meer inzicht in jouw paard en zijn/haar gedrag!

Get to know me!

Over Jauke

Jauke is geboren in Sint Oederode op 28 mei 2002 en op 25 januari 2005 haalde ik hem daar bij zijn moeder uit de wei. Zo groen als gras was deze prachtige jonge fries, maar wel al heel erg vriendelijk. Hoewel hij in het begin meer oog voor de mooie merries had dan voor mij.

 

Eenmaal op zijn plekje gingen we samen lekker aan de gang. Ik deed veel grondwerk met Jauke, beleerde hem voor de wagen en rond zijn 3de ging ik ook af en toe eens op zijn rug zitten. 

Daarnaast startte ik vrijwel direct met clickertraining en vrijheidsdressuur met hem, iets wat in 2005 nog behoorlijk uniek was. Ik vond het leuk voor de afwisseling en het gaf een luchtige toon binnen de training. Uiteraard was de hele training doorspekt met clickertraining, hoewel de clicker het meest gebruikt werd bij het werk in vrijheid.

 

Jauke bleek goed in vrijheidsdressuur te zijn, hij deed super zijn best en was altijd enthousiast. Daarnaast heeft hij echt humor en denkt met je mee. Doordat hij zo goed meedenkt is het vaak eenvoudig om hem nieuwe oefeningen aan te leren, zijn repetoire aan oefeningen is derhalve enorm en groeit nog steeds!

 

De eerste keer show was natuurlijk spannend, maar ondertussen is Jauke een ervaren showpaard die geniet van alle aandacht, hij probeert regelmatig tijdens de show alvast contact met het publiek te maken. Hij groeit van alle aandacht en bewondering en heeft een enorm zelfvertrouwen gekregen door dit werk.


En dat is dan ook Jauke’s sterkste punt, zijn zelfvertrouwen en zelfbewustzijn.
 Hij weet in vrijwel iedere situatie het hoofd koel te houden en schrikt daardoor maar weinig. Daarnaast is hij geduldig, vriendelijk en zachtaardig naar iedereen. Dit maakt hem uiterst betrouwbaar, een heerlijk paard om mee te werken en een echte vriend!

Jauke groeit van aandacht en bewondering en heeft enorm veel zelfvertrouwen”

Video afspelen

Over Llevado

Op 12 mei 2009 kwam er in Amersfoort een prachtig valkkleurig hengstveulen ter wereld. Zijn naam Llevado por el Viento [spreek uit als Jevado poer el Bjento] betekent in het spaans letterlijk “gedragen door de wind” en vrij vertaald “aan komen waaien”. Deze toepasselijke naam gaf ik hem zelf, omdat ik hem indertijd gratis kreeg. Hij is me dus letterlijk aan komen waaien! Hier ben ik zijn fokster nog altijd heel dankbaar voor!

 

Toen Llevado 6 maanden oud was kwam hij bij mij en Jauke in Brabant wonen. Tijdens de trainingen met Jauke was Llevado vaak aanwezig. Op deze manier kon ik hem spelenderwijs opvoeden. Hierbij heb ik ook ontdekt dat paarden enorm veel van elkaar leren.

Door deze opvoeding heeft Llevado de helft van wat hij kent van mij geleerd, de andere helft van Jauke. Hij heeft o.a. diverse vrijheidsdressuur oefeningen van Jauke afgekeken. Maar Jauke heeft hem ook geleerd dat water leuk is, groot verkeer niet spannend en dat het heel normaal is dat mensen op je rug gaan zitten. Het was prachtig om te zien hoe het jonge paard leerde van zijn grote pleegbroer.

Llevado is een ontzettend blij, energiek en enthousiast paard! Mee op show vindt hij het mooiste wat er is, dan is hij altijd super enthousiast en druk. Hij staat graag vooraan als het gaat om aandacht en laat aan iedereen zien wat hij kan. Wat Llevado dan ook eigenlijk zo bijzonder maakt is dat hij super heet en fanatiek kan zijn, maar tegelijkertijd is hij ook super cool, relaxed en betrouwbaar. Van binnen en van buiten een gouden paard!

Llevado kan super heet en fanatiek zijn, maar is ook cool, relaxed en betrouwbaar.”

Video afspelen

Over Finlay

Border Collie Finlay is het jongste teamlid van Amable, Paard en Inzicht. Hij is geboren op 21 april 2019 in Best. Finlay is een blije, sociale en vriendelijke  hond die zich overal direct thuis voelt. En dat is mooi mee genomen, want hij gaat altijd gezellig mee op pad.

 

Veel klanten kennen hem dan ook aardig goed. Wanneer we op een locatie zijn waar hij niet bij de les kan zijn dan blijft hij braaf wachten in de auto. Met warm weer kan hij op de meeste locaties gelukkig wel even in een stal verblijven. Maar het liefste helpt hij natuurlijk mee bij het geven van de les! Hij vindt zelf namelijk dat hij een fantastische paardentrainer ehhhh drijver is, ik ben een andere mening toegedaan… En daarom dat hij meestal tijdens de les even in de auto wacht, tenzij hij nuttig is om te helpen een paard hondmak te maken.

 

Naast het mee helpen les geven mag Finlay als echte border collie ook regelmatig schapen drijven. Ook volgen we een toffe algemene hondencursus waar alle aspecten van de hondensport in langs komen, super leuk! En thuis besteden we natuurlijk ook wat aandacht aan doggy dance. Het is de bedoeling dat hij in de toekomst mee kan doen in de shows, maar op dit moment is het grootste aandachtspunt dat hij het houdt bij schapen drijven en de paarden daarin met rust laat…

 

Finlay is een blije, sociale en vriendelijke hond die zich overal direct thuis voelt.”

Video afspelen

Niet alleen onze paarden willen graag cookies! onze website wil deze ook. Op deze manier optimaliseren we jouw websitebezoek.