Clickertraining wordt op dit moment al gebruikt op vrijwel alle plekken waar we professioneel met dieren trainen. Denk aan dierentuinen, dolfinaria, hulphonden etc. We leren tijgers om bloed af te geven, duiven om reddingsvesten te herkennen en ratjes om tuberculose te ontdekken. Waarom zouden we onze paarden dan niet met de clicker kunnen trainen?
Ik leg je heel erg graag alles uit over clickertraining. De valkuilen en de voordelen. Ik leer je hoe je jouw paard beleefd leert omgaan met voer. Daarnaast geef ik je inzicht in het positief trainen van je paard. Ik leg uit hoe je oefeningen aanleert en vertel over gedrag en lichaamstaal. Na het volgen van deze lessen begrijp je jouw paard beter en hebben jullie een nog sterkere band!
Deze lessen gaan o.a. over:
Wanneer je bovenstaande vragen met ja beantwoord, denk dan eens aan grondwerk. Maar ook als je eigenlijk niet echt ergens tegenaan loopt kan het wel fijn om de communicatie met je paard nog wat verder te verfijnen. Want…
Hoe fijn is het als je paard zacht, meewerkend en aandachtig voor jouw hulpen is!
Veel communicatie problemen met je paard kunnen door middel van grondwerk opgelost worden. Vaak begrijpen jullie elkaar niet goed. Er zit ruis op de lijn en je paard heeft het allang opgegeven om te begrijpen wat jij van hem wil.
In de lessen grondwerk ligt de focus op een gehoorzaam en meewerkend paard. Hierbij kijken we natuurlijk naar waar jullie samen behoefte aan hebben. Op deze manier hebben jullie samen een basis om een goede relatie op te bouwen zodat jullie samen veilig plezier kunnen maken!
Deze lessen gaan o.a. over:
Wist je dat er heel erg veel mensen zijn in de paarden die kampen met angst? Je bent niet de enige en het is dus ook niets om je voor te schamen of onzeker over te voelen.
En weet je, ik snap hoe lastig je het soms hebt. Hoe frustrerend het is wanneer je paard totaal anders reageert dan verwacht. En ik begrijp dat jouw paard soms zo heftig reageert dat het je angstig maakt. Maar ook dat er soms eigenlijk niets geks gebeurd en je toch die angst voelt.
Daarom begeleid ik jou en jouw paard samen, zodat jullie elkaar beter gaan begrijpen en samen succes ervaringen op kunnen doen. Omdat het zoveel fijner en veiliger is wanneer je als mens en paard elkaar goed begrijpt, fijn kan communiceren en goed op elkaar ingespeeld bent.
Hoe fijn is het als jouw hobby weer jouw hobby wordt!
Naast de mogelijkheid om hulp met je eigen paard te krijgen is het ook mogelijk om jouw angst te overwinnen bij mijn paarden. Hun vriendelijkheid, zachtheid en goedmoedigheid heeft al veel mensen over hun angst heen geholpen. Ik ben tevens gediplomeerd paardencoach, dus ook deze kennis gebruik ik in onze sessies.
Deze lessen gaan o.a. over:
Wanneer jij bovenstaande vragen met ja beantwoord dan is dressuurmatig grondwerk echt iets voor jou! Buiten het feit dat je jouw paard n jezelf afwisseling biedt is het ook belangrijk om dressuurmatig met jouw paard te werken, want…
Dressuur is er voor het paard, het paard is er niet voor de dressuur.
Deze gevleugelde uitspraak is de kern van dressuur. Dressuur is gymnastiek voor jouw paard zodat hij je goed kan dragen. Ook om hem voor te bereiden op het rijden is het fijn om zijn spieren alvast sterk te maken.
Daarnaast is het leuk om te kunnen zien hoe je paard beweegt en wat de invloed van jouw hulpen is. Doordat je zelf op de grond mee loopt ben je ook nog aan je eigen conditie aan het werken. Al met al een fijne toevoeging aan je training!
Tijdens de lessen leer je diverse methodes waarmee je vanaf de grond dressuurmatig kan werken. Ook gaan we aan de gang met oefeningen als wijken, schouderbinnenwaarts, verzamelen etc.
Deze lessen kunnen o.a. gaan over:
Voor jonge paarden is de wereld nog nieuw, ze moeten alles nog leren en ontdekken. Dus ook dat wat wij mensen van ze willen zoals overal aanraken, mee lopen aan een touwtje en ze komen al in aanraking met de hoefsmid.
Amable biedt hulp aan om jonge paarden op te voeden. We nemen hier de tijd voor en zorgen ervoor dat de eerste keren voor het veulen positieve ervaringen zijn. Tenslotte is jong geleerd, oud gedaan. Hoe fijn is het wanneer je zelf je veulen of jonge paard kunt opvoeden? Zodat je precies weet wat hij in zijn leven heeft mee gemaakt. En dat alles paard vriendelijk gebeurd is.
Tijdens de lessen maken we gebruik van diverse trainingsmethodes, we kijken wat er bij jou en je paard past. Je krijgt in de lessen meer inzicht in het gedrag van je paard en hulp bij de praktische zaken zoals vaststaan, voeten optillen etc. Deze lessen zijn uiteraard ook prima geschikt voor een ouder paard dat de basis opvoeding gemist heeft.
Deze lessen kunnen o.a. gaan over:
Wanneer jij van bovenstaande vragen direct enthousiast wordt, dan is het vrijheidsdressuur echt iets voor jullie! Want van vrijheidsdressuur wordt jouw paard slimmer, blijer en leniger. Daarnaast verbetert het ook nog jullie band en zul je merken dat je jouw paard op een andere en vooral betere manier leert kennen.
In de lessen werken we met een logische, stapsgewijze opbouw. Zowel grote als kleinere oefeningen komen afwisselend aan bod om het paard gemotiveerd en geïnteresseerd te houden. We werken op basis van clickertraining en gebruiken voerbeloningen.
Deze lessen gaan o.a. over:
Vrijwel iedereen die een paard heeft, heeft deze om (uiteindelijk) mee te rijden. Rijden blijft toch een beetje de kers op de taart. tegelijkertijd zijn we ons in de huidige tijdsgeest ook steeds bewuster van onze impact op het paard tijdens het rijden. Hoe zorg je ervoor dat het rijden ook voor het paard een (voor zover mogelijk) prettige ervaring is en hoe voorkom je dat je schade toe brengt aan zijn lijf?
In mijn dressuurlessen ligt mijn focus bij de houding en zit van de ruiter, de inwerking van de hulpen en de rechtgerichtheid van het paard. Wanneer de ruiter correct op het paard zit en op hem inwerkt zal het paard makkelijker kunnen uitvoeren wat er van hem gevraagd wordt. Uiteraard werk ik beloningsgericht, zowel voor het paard als voor de ruiter. Ook is er aandacht voor de mentale gesteldheid en luisteren we naar wat het paard tijdens het rijden aangeeft.
Deze lessen gaan o.a. over:
Hoe fijn is het als je gewoon op pad kunt gaan en je paard makkelijk de trailer op loopt. Met de juiste training leren we ook jouw paard vlot en ontspannen de trailer in te gaan en zich te laten vervoeren.
In de lessen trailer laden leren we het paard stap voor stap om de trailer zowel in als uit te stappen. We passen ons aan het tempo van het paard aan, maar dagen hem wel uit om telkens dat stapje extra te zetten. Ook leer jij als eigenaar op welke manier je het beste je paard op de trailer kan zetten zodat je uiteindelijk veilig samen met je paard op stap kan en zeker ook weer thuis komt.
Deze lessen gaan o.a. over:
Een Ontspannen, braaf en stoer paard heb je voor een groot deel zelf in de hand! Door actief met je paard aan de gang te gaan en zijn angsten niet te ontwijken maar juist bewust hierop te trainen. Tijdens een schrik- en obstakeltraining is het vóóral de bedoeling dat jij als eigenaar en dus trainer van je paard leert hoe je om kan gaan met de schrikreacties van je paard.
Daarnaast wordt je paard ook stoerder van zo’n training omdat hij leert met spannende situaties om te gaan. Hierdoor is hij beter voorbereid op de wereld buiten de stal. Maar het betekent niet dat je paard nooit meer schrikt. De training heeft als doel om de schrikreactie van je paard te leren kennen en te leren daar correct op te reageren.
Deze lessen gaan o.a. over:
Los trekken, geen voeten geven, bijten, aanlopen tijdens het opstijgen, door je heen lopen, angst voor water e.d. Veel mensen accepteren dit gedrag als iets wat bij hun paard hoort, maar… dit gedrag is trainbaar! In het algemeen accepteer je vaak veel onwenselijk gedrag omdat je je misschien niet eens echt realiseert dat en hoe het anders kan. Ook denken we nog te vaak dat een paard bepaalt gedrag bewust of expres laat zien.
Wat belangrijk is om je te realiseren is dat een paard een bijzonder coöperatief dier is. Als hij snapt wat de bedoeling is, fysiek kan wat de bedoeling en er geen pijn bij ervaart, dan zal hij altijd doen wat je van hem vraagt. Het gaat vaak mis wanneer hij het niet goed begrijpt of ongemak ervaart tijdens de uitvoering.
Bij probleemgedrag is dit gedrag uiteindelijk vaak zelfbelonend voor het paard of het betreft ingesleten gedrag, hij weet op enig moment niet beter dan altijd dit te doen. Aan ons dus om het patroon te doorbreken of het gewenste gedrag leuker te maken dan het ongewenste gedrag.
Tijdens deze lessen gaan we aan de gang met het probleemgedrag. Probleemgedrag staat meestal niet op zichzelf, dus we kijken altijd naar de gehele relatie tussen paard en eigenaar.
Deze lessen gaan o.a. over: