Rijden met de clicker

Dit zijn Lobke (amazone) en Lex. Een half jaar geleden was Lex helemaal klaar met het rijden, vanaf het opstappen was hij gespannen en begon hij met staken. Wanneer hij daar doorheen gereden werd kon hij ontploffen. Hij vloog er dan ineens flink bokkend vandoor en lanceerde daarbij menig keer zijn ruiter. Geen fijne situatie.

Lobke met Lex

De toenmalige instructrice opperde zelfs dat Lex gewoon geen rijpaard is, voor de wagen doet hij het immers prima. Ik hielp al met grondwerk en toen het met Lex en rijden helemaal mis ging ben ik ook gaan helpen bij werken onder zadel. 

Starten met inparkeren

We zijn begonnen met Lex leren inparkeren bij een krukje. Vandaaruit zijn we, toen dat voor Lex oke was, zonder verwachtingen opgestegen. Gewoon zitten, meer niet.  In het begin ging Lex continu in de staak. Alleen bleek staken voor hem lastig wanneer er niets gevraagd wordt, want dan is er dus eigenlijk niets om tegen te staken…

 

Verwarrende situatie voor hem. Hij draaide om zijn as, ging boos op de grond stampen en druk schrapen… Om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat het moeilijk ruzie maken is als er niemand terug reageert. Wanneer hij dan even rustig stil stond of zelfs gewoon ging stappen beloonde we hem weer. De eerste “ritjes” bestonden uit enkel stilstaan. 

Hulpen toevoegen

De tactiek werkte, Lex kreeg in de gaten dat er weinig gevraagd werd, maar wel dat hij beloont werd voor stappen. En dus ging hij in stap de bak door. Waarbij lobke opmerkte dat Lex nog nooit zo ontspannen gestapt had onder zadel. Een hele mooie stap vooruit dus!

 

Van hieruit zijn we de hulpen gaan toevoegen. Been zacht aanleggen en wanneer hij daarop reageerde belonen. Toen dat goed ging zijn we het stuur er weer bij gaan pakken. Belonen wanneer hij de zit en teugel hulpen volgde en zich hierin dus liet leiden. Niet meer druk erop, gewoon regelmatig proberen en wanneer hij volgde belonen. Vervolgens begonnen we de draf weer mee te pakken en vandaag zelfs weer een stukje galop! Mooie stappen vooruit dus en hoe mooi om te zien hoe hij echt zijn best doet om te goed te doen! 

Populair
IJverig en gefocust

Lex krijgt op het moment van schrijven variabel beloond wanneer hij fijn doordraaft met een rustige aanleuning cq hoofdhalshouding. En dat doet hij momenteel steeds fijner! Op dit stukje video zie je hoe hij rustig draaft, het moment dat hij ineens vol op de rem gaat is het moment waarop de amazone met haar mond een clickgeluidje maakt. Dit kent hij super goed en dat kan je zien aan de mooie noodstop die hij maakt. De beloningsmomenten worden natuurlijk steeds minder, maar het is prachtig om te zien hoe hij ijverig en gefocust aan het werk is. Een heel verschil met hoe we gestart zijn!

Het is nog steeds geen makkelijk paard, hij kan enorm veel energie hebben en vindt het dan moeilijk om zichzelf te beheersen, dan wil hij gewoon rennen en bokken. Ook reageert hij nog steeds heftig op te veel druk, is alert op zijn omgeving en heeft echt nog momenten dat hij toch ineens weer een keer uitbreekt of een bok geeft. Maar over-all hebben we momenteel een heel ijverig paard in de lessen die zijn uiterste best doet om te doen wat we vragen en op die manier een beloning te scoren! 

Deel deze blog met jouw vrienden!

Over de auteur

Over de auteur

Daniëlle Meyboom is al ruim 10 jaar werkzaam als paardentrainster. Met haar diveto-diploma (dierverzorging en veterinaire ondersteuning) breed opgeleid, nu toegespitst op positieve gedragstraining bij paarden. Liefde en passie voor paarden en trainen zijn dé ingrediënten om mensen te helpen de band met hun paard naar een hoger niveau te tillen.

Zoek je goede begeleiding bij het trainen van je paard? Neem dan contact op via 06-11073039 of info@amable.nl

Ik help je graag!

All Posts

Wil je nooit meer iets missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Rijden met de clicker

Kijk ook deze video over rijden met de clicker!

" Kent jouw paard de 3 basisoefeningen?"

Deze 3 basis oefeningen maken het leven van jou en jouw paard samen makkelijker! 

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niet alleen onze paarden willen graag cookies! onze website wil deze ook. Op deze manier optimaliseren we jouw websitebezoek.