Singeldwang of singelnijd?

Ken je die paarden die boos richting de singel happen? Of juist altijd proberen weg te stappen wanneer je aansingelt? Veel paarden geven een meer of minder heftige reactie tijdens het aansingelen. En wij nemen dat vaak voor lief, want zo is ons paard nou eenmaal. En met een beetje pech voor het paard mopperen we ook nog op hem.

Singeldwang heeft altijd een reden

En dat is niet terecht. Singeldwang (reageren op de singel) en singelnijd (boos worden tijdens het aansingelen) heeft altijd een reden. Het kan zijn dat het zadel niet goed past of er kunnen rug of rib problemen zijn. Maar ook inwendige problemen zoals maag, lever of middenrif problemen kunnen uiting geven tijdens het aansingelen.

 

Als jouw paard tijdens het aansingelen een reactie geeft is het dus belangrijk om hier op te reageren. Haal er een specialist bij, mijn persoonlijke voorkeur gaat hierbij uit naar een osteopaat omdat die zowel de harde weefsels, als de zachte weefsels en de organen kan controleren en manipuleren. Maar ook een fysiotherapeut of chiropractor zijn deskundigen die met je mee kunnen kijken naar de oorzaak van het gedrag.

Wanneer de oorzaak van het gedrag is gevonden en behandeld is hoeft het nog niet zo te zijn dat het gedrag ook weg is. Jouw paard heeft tijdens het aansingelen pijn of ongemak ervaren en dát is hij niet vergeten. Hierdoor is de kans groot dat hij nog steeds reageert bij het aansingelen. Het is dus van belang om na het weg halen van de oorzaak, het gedrag te gaan trainen.

 

Clickertraining is hier een hele fijne methode voor, omdat het paard dan gaat leren om het aansingelen als iets leuks te ervaren. Uiteraard ga je het aansingelen dan echt weer stapje voor stapje trainen. Kijk vanaf welk moment je paard gaat reageren en ga op die grens belonen als hij rustig blijft. Zo kan je stap voor stap vooruit gaan.

Populair
Goed aansingelen

Daarnaast is het van belang om de manier van aansingelen onder de loep te nemen. Veel mensen geven rukken aan de singel en singelen in 1x te strak aan. Het beste is om zowel links als rechts gaatje voor gaatje aan te singelen.

 

Het rukken/ rukjes geven aan de singel is volstrekt overbodig en enkel onprettig voor je paard. Je eigen riem ruk je ook niet aan, je trekt de singelstoot gewoon rustig omhoog en doet dan het pinnetje in het gaatje. Mocht dit vanaf de grond lastig zijn, singel dan aan vanuit het zadel. Dit is sowieso fijner voor het paard. Het is niet nodig om mega hard aan te singelen, een goed passend zadel blijft ook met een minder strakke singel prima liggen. Er moet altijd een hand tussen het paard en de singel kunnen. 

En natuurlijk altijd opstappen met een krukje. Niet alleen tegen het schuiven van het zadel, maar ook ter bescherming van de rug van jouw paard. 

Nooit meer een blog missen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!(Linkje?)

Over de auteur

Over de auteur

Daniëlle Meyboom is al ruim 10 jaar werkzaam als paardentrainster. Met haar diveto-diploma (dierverzorging en veterinaire ondersteuning) breed opgeleid, nu toegespitst op positieve gedragstraining bij paarden. Liefde en passie voor paarden en trainen zijn dé ingrediënten om mensen te helpen de band met hun paard naar een hoger niveau te tillen.

Zoek je goede begeleiding bij het trainen van je paard? Neem dan contact op via 06-11073039 of info@amable.nl

Ik help je graag!

All Posts

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief!




This is the heading

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

"Clickertraining is bewezen diervriendelijk"

Wil jij je graag verdiepen in Clickertraining? Kijk dan ook onze video's!

Naar de video's
Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niet alleen onze paarden willen graag cookies! onze website wil deze ook. Op deze manier optimaliseren we jouw websitebezoek.