To bit or not to bit?

Als jij zonder hoofdstel en bitloos ook rijden kan, waarom rij je dan toch ook nog steeds met bit?”

 

Die vraag werd me laatst weer gesteld en dat was niet de eerste keer. Bitloos is de laatste jaren enorm populair geworden en wordt gezien als vele malen paardvriendelijker dan rijden met bit. Maar is dat wel zo? Ik ben daar echt niet zo van overtuigd…

Druk eens met je vingers op je neusbrug, beetje stevige druk en hou die eens langere tijd vast, hoe voelt dat? Ik vind het een heel erg onplezierig gevoel. Maar dat is eigenlijk wel wat je doet wanneer je bitloos rijdt, tenminste, wanneer je met een contact teugel rijdt. Dan is die druk er continu. Maar ook wanneer je vooral met losse teugel rijdt, op het moment dat je druk neemt op je teugels is dat deze druk.

En ja, het bit is inderdaad van metaal. Maar wel rond, glad metaal. Ik weet zeker dat ik niet de enige ben die wel eens op de achterkant van een pen of potlood kauwt, dat omdat we het zelfs prettig vinden om iets in de mond te hebben. Ik denk dat een bit daar best mee te vergelijken is.

En wanneer we iets niet open krijgen met onze handen gebruiken we vaak onze tanden. We zijn in verhouding enorm sterk in onze kaken, net als ons paard. Dus ik vermoed dat een bit an zich helemaal niet zo onplezierig is.

Daarnaast, wanneer de druk te groot of onplezierig wordt voor het paard dan kan deze de mond sperren of met de tong het bit verplaatsen. Uiteraard niet als de mond dichtgesnoerd is met neus en sperriem, maar dat is een andere discussie. De druk van alleen een neusriem kan het paard niets mee, hij kan totaal geen actie ondernemen om van de druk af te komen.

Populair

Ik wil zeker niet beweren dat bitloos onvriendelijk is. Maar ik ben er van overtuigd dat bitloos niet per definitie beter is. Perfect voor paarden met nare associaties met het bit, met mond problemen etc. Maar paarden die het op een bit goed doen worden niet per definitie gelukkiger van bitloos. Blijf dus goed kijken naar je paard, naar zijn reacties en naar je eigen gevoel en laat je dáár door leiden en niet door de moraal politie.

 

Tenslotte, It all depends.

Kijk ook deze video over dit onderwerp:

Video afspelen

Deel deze blog met jouw vrienden!

Over de auteur

Over de auteur

Daniëlle Meyboom is al ruim 10 jaar werkzaam als paardentrainster. Met haar diveto-diploma (dierverzorging en veterinaire ondersteuning) breed opgeleid, nu toegespitst op positieve gedragstraining bij paarden. Liefde en passie voor paarden en trainen zijn dé ingrediënten om mensen te helpen de band met hun paard naar een hoger niveau te tillen.

Zoek je goede begeleiding bij het trainen van je paard? Neem dan contact op via 06-11073039 of info@amable.nl

Ik help je graag!

All Posts

Wil je nooit meer iets missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
This is the heading

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

" Een paard hoeft in de natuur toch niet te werken voor zijn voedsel?"

Waarom clickertraining prima werkt bij paarden

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niet alleen onze paarden willen graag cookies! onze website wil deze ook. Op deze manier optimaliseren we jouw websitebezoek.