Gedrag shapen, hoe moet dat?

De basis lukt wel, maar ik kom geen stap verder” is een uitspraak die ik vaak hoor. Het paard snapt dat hij zijn voet op moet tillen, maar hoe ga je dan naar de jambette toe? Of, als ik zijn been vast hou kan hij wel in het compliment, of als ik een snoepje tussen zijn benen hou dan buigt hij, maar hoe zet ik dit nou op een klein commando?

 

Om een paard een nieuwe oefening te leren is het belangrijk om te gaan shapen zoals dat genoemd wordt, oftewel, je gaat aan het gedrag schaven.

 

Stel, we willen het paard dat enkel zijn voet op tilt leren om een jambette te laten zien. Allereerst is het belangrijk om te bedenken wat een paard moet doen voor een jambette.

Dus, wat is een jambette eigenlijk? Bij een jambette strekt het paard 1 voorbeen recht voor zich uit naar voren toe en houdt het daarbij hoog in de lucht langere tijd vast. Zie ook de afbeelding bij deze blog. Welke beweging moet het paard hiervoor maken? Allereerst moet hij zijn been opheffen, vervolgens moet hij het been naar voren uit strekken en uiteindelijk moet hij het been daar vast houden. Dat zijn dus 3 verschillende dingen die hij moet leren.

 

Been optillen
Been naar voren bewegen
Been stil houden

Paarden kunnen maar 1 gedraging per keer leren. Dus je kan hem niet tegelijkertijd leren om het been naar voren te bewegen en langer in de lucht te houden. Je kiest 1 gedraging waar je op gaat trainen.

 

De eerste is simpel, dat is het been optillen. Wanneer je paard dat begrijpt ga je je criterium aanpassen. In de meeste gevallen is dat been naar voren. Dus je vraagt het been te bewegen maar beloont niet meer voor been enkel optillen, je wacht tot je paard iets anders doet. In het begin maakt het nog niet uit wat, iedere verandering is oké.

Wanneer je paard begrijpt dat alleen optillen niet meer voldoende is om een beloning te krijgen kan je bewuster gaan belonen voor het naar voren bewegen van het been. Dus niet meer iedere beweging is oké, enkel de voorwaartse. Veel paarden gaan dan schrapen, dat is prima, tenslotte is dat een voorwaartse beweging en onthou, we kunnen maar 1 gedraging per keer trainen.

 

Populair

Wanneer je paard iedere keer wanneer je een voet vraagt deze naar voren beweegt, dan kan je wederom je criteria aan passen. Nu ga je voor langer in de lucht. Het maakt nu dus helemaal niet uit of de voet naar voren, achteren of opzij gaat, totaal niet interessant, enige waar je naar kijkt is, blijft de voet langer bij de grond vandaan. En dan natuurlijk niet meteen een hele minuut, dan begint met een seconde langer. Wanneer dat het geval is beloon je.

 

Kijk ook deze video over gedrag shapen

Video afspelen

Wanneer je paard begrijpt dat zijn voet langer in de lucht moet blijven dan kan je de dingen gaan combineren. Dus terwijl het been langer in de lucht is ook nog naar voren strekken. Door wederom niet te belonen zal je paard gaan zoeken naar wat een beloning oplevert. Doordat het naar voren bewegen eerder beloont is kiest hij waarschijnlijk al snel voor deze beweging in de hoop dat het niets oplevert. En zie hier, je hebt de nieuwe gedraging middels shaping aangeleerd!

 

Bovenstaande klinkt (misschien) makkelijker dan dat het in de praktijk is. Hulp nodig? Ik kom je graag helpen! Neem contact met me op via het contactformulier, mail of telefoon, net wat je makkelijk vindt. Tot snel! 

Deel deze blog met jouw vrienden!

Foto van Over de auteur

Over de auteur

Daniëlle Meyboom is al ruim 10 jaar werkzaam als paardentrainster. Met haar diveto-diploma (dierverzorging en veterinaire ondersteuning) breed opgeleid, nu toegespitst op positieve gedragstraining bij paarden. Liefde en passie voor paarden en trainen zijn dé ingrediënten om mensen te helpen de band met hun paard naar een hoger niveau te tillen.

Zoek je goede begeleiding bij het trainen van je paard? Neem dan contact op via 06-11073039 of info@amable.nl

Ik help je graag!

All Posts

Wil je nooit meer iets missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!




Leer jouw paard nog beter kennen

Hoe slim is een paard eigenlijk? En kan hij ook verdrietig zijn of rouwen? Leer meer over paarden!

" Singelnijd of singeldwang?"

Ook organen zoals problemen met de maag of lever kunnen zich uiten in singeldwang

Lees verder

Niet alleen onze paarden willen graag cookies! onze website wil deze ook. Op deze manier optimaliseren we jouw websitebezoek.