Clickerdeclick

Wat is clickertraining nou eigenlijk en waarom werkt het zo goed bij jouw paard?

 

Clickertraining is een trainingsvorm waarbij gebruik gemaakt wordt van positieve gedragstraining. Het is dus voor alle soorten gedrag te gebruiken, niet alleen voor vrijheidsdressuur, ook voor trailerladen, rijden, grondwerk, gedragsproblemen, inrijden etc.

Wanneer je een dier een bepaalde gedraging wil laten herhalen of juist een bepaald gedrag wil stoppen, dan is het heel belangrijk om binnen 3 seconden het gedrag te bekrachtigen of te straffen.

En 3 seconden, dat is echt heel kort. Eigenlijk tekort om je hand in je zak te steken, er iets lekkers uit te halen en het aan je paard aan te bieden. De kans dat je te laat bent is dus erg groot. Om nu te zorgen dat je wel op tijd bent met je beloning is clickertraining bedacht.

De clicker is een brug tussen gedrag en beloning

Bij clickertraining is het geluid van de click de brug tussen het gedrag en de beloning. Clickertraining hoeft niet perse met een clicker, het kan ook met een woord, tongklak, fluitje of ander soort geluid. Maar, ik persoonlijk adviseer wel altijd om in ieder geval met een clicker te starten.

 

De belangrijkste voordelen van een echte clicker zijn:

 

  • door het vast houden van de clicker wordt je er aan herinnert om de clicker ook te gebruiken, veel mensen vergeten dit in het begin

 

  • Het metalen geluid is snel goed herkenbaar voor je paard. Er is zelfs wetenschappelijk bewezen dat dit geluid een andere baan naar de hersenen aflegt.

 

  • De oog-hand coordinatie van de mens is goed ontwikkeld en hier wordt bij gebruik van gemaakt.

 

  • Je kan de clicker tegelijk met je stem gebruiken, dus terwijl je praat, een commando gebruikt of je paard motiveert met je stem kan je ook belonen.

 

De clicker is een heel kort en duidelijk geluid. Dit  geluid zegt tegen je paard “Precies wat je nú doet, dat is goed! Hier ga je een beloning voor krijgen” De clicker is zo snel, dat als je timing goed is je ruim binnen de 3 seconde van het gedrag blijft.

Stel bijvoorbeeld, je wil je paard leren wijken, maar in plaats van zijn benen elke keer te kruizen zet hij regelmatig zijn ene been zijwaarts maar sluit dan vervolgens met het andere been aan. Uiteraard is dit rijtechnisch op te lossen, maar hoeveel makkelijker is het om tegen je paard te kunnen zeggen “die kruispassen, die bedoel ik!”? En dat doe je super eenvoudig met de clicker!

Populair

Het is niet alleen voor jou veel fijner dat jouw paard sneller snapt wat je wil, het is vooral voor je paard veel prettiger! Want doordat je het juiste gedrag direct kan markeren begrijpt hij je beter én ervaart hij veel minder stress bij het aanleren van de oefening.

 

Daarnaast, het feit dat het juiste gedrag ook nog eens een beloning oplevert maakt je paard natuurlijk helemaal gelukkig! 

Deel deze blog met jouw vrienden!

Foto van Over de auteur

Over de auteur

Daniëlle Meyboom is al ruim 10 jaar werkzaam als paardentrainster. Met haar diveto-diploma (dierverzorging en veterinaire ondersteuning) breed opgeleid, nu toegespitst op positieve gedragstraining bij paarden. Liefde en passie voor paarden en trainen zijn dé ingrediënten om mensen te helpen de band met hun paard naar een hoger niveau te tillen.

Zoek je goede begeleiding bij het trainen van je paard? Neem dan contact op via 06-11073039 of info@amable.nl

Ik help je graag!

All Posts

Wil je nooit meer iets missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!




Voelen paarden liefde?

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur Alles over emoties leer je in de online training

"Communicatie is de weg naar een betere band."

7 redenen waarom vrijheidsdressuur goed is voor jullie band!

Lees meer

Niet alleen onze paarden willen graag cookies! onze website wil deze ook. Op deze manier optimaliseren we jouw websitebezoek.