Waarom ook een prooidier voor zijn eten werkt

Het is een vraag die me vaak gesteld wordt. “Clickertraining werkt toch niet bij paarden? Dat zijn toch prooidieren? En prooidieren hoeven niet te werken voor hun eten, want gras staat overal!” Ik denk stiekem dat dat mensen zijn die nog nooit buiten Nederland geweest zijn, want lang niet in alle landen is de bodem bedekt met lang, mals, prachtig groen gras…

 

Een paard is van oorsprong een steppedier, dus ze zijn gewend aan een terrein waar weinig water valt en weinig grote planten groeien. Voornaamste wat er staat is grof-stengelig, hard steppegras met weinig voedingswaarde.

 

Om toch voldoende voedsel te fourageren is een paard 14 tot 16 uur per dag bezig met eten, eten om voldoende voedsel binnen te krijgen. Slechts 8 tot 10 uur zijn ze bezig met andere zaken zoals slapen (gemiddeld 4 tot 5 uur), spelen, vluchten, sociale interacties en voortplanting.

Een paard is dus eigenlijk de hele dag bezig met het zoeken naar voedsel, ze hebben dan ook eigenlijk altijd een honger gevoel. Dat merk je zelf vast ook, de meeste paarden zeggen nooit nee tegen een wortel of appel!

 

Een roofdier, zoals een hond, kat of roofvogel, is veel korter bezig met het zoeken en bejagen van voedsel. Een kat of hond slaapt bijvoorbeeld 16 uur! Van de 8 uur die over is is er dus tijd om te jagen en tijd voor ander soort specifiek gedrag.

Het grootste verschil tussen een roofdier en een prooidier is de manier waarop ze voedsel vergaren. Een roofdier jaagt en beleefd dus ook plezier aan een spel waarbij hij ergens achteraan kan rennen. Paarden spelen onderling wel, maar dat spel is bedoeld om te kunnen vechten om een kudde. Daarom zie je ook meer spelgedrag bij hengsten en ruinen dan bij merries.

 

Maar het feit dat een paard niet jaagt betekent niet dat een paard geen moeite moet doen om voedsel te vergaren.

 

 

Populair

Sterker nog, het grootste deel van de dag zijn ze bezig om voedsel te vergaren. En in hun natuurlijke leefomgeving is dat een hele klus. Doordat de voedingswaarde van steppegras laag is kost het veel moeite om voldoende calorieën binnen te krijgen. Voor rijker voedsel wil een paard dan ook absoluut zijn best doen.

 

Volgens mij kennen we allemaal wel de voorbeelden van paarden die onder of tussen draden door kruipen, op slootranden balanceren of staldeuren open krijgen… Paarden zijn dus absoluut bereid om te werken voor hun voer en daardoor ook heel erg goed te trainen met voer.

 

Makkelijker nog dan een hond, want een paard heeft áltijd honger!

Kijk ook deze video over clickertraining

Video afspelen

Deel deze blog met jouw vrienden!

Picture of Over de auteur

Over de auteur

Daniëlle Meyboom is al ruim 10 jaar werkzaam als paardentrainster. Met haar diveto-diploma (dierverzorging en veterinaire ondersteuning) breed opgeleid, nu toegespitst op positieve gedragstraining bij paarden. Liefde en passie voor paarden en trainen zijn dé ingrediënten om mensen te helpen de band met hun paard naar een hoger niveau te tillen.

Zoek je goede begeleiding bij het trainen van je paard? Neem dan contact op via 06-11073039 of info@amable.nl

Ik help je graag!

All Posts

Wil je nooit meer iets missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!




Wat is nou instinct en wat niet?

Begrijpen of jouw paard nadenkt over zijn reactie helpt om hem te trainen. Volg daarom de cursus paardengedrag

" Paarden kunnen maar 1 gedraging per keer leren"

Leer alles over het shapen van gedrag

Lees meer

Niet alleen onze paarden willen graag cookies! onze website wil deze ook. Op deze manier optimaliseren we jouw websitebezoek.