Paarden mentaal trainen

Wanneer we met onze paarden werken focussen we ons over het algemeen eigenlijk enkel op hun lichaamsgebruik. We rijden de paarden, longeren ze, werken ze aan de hand of gooien ze los. We kijken naar hoe ze bewegen, of ze door hun lichaam swingen, met voldoende afdruk bewegen, in tact en rechtgericht. Opvallend dat we eigenlijk maar weinig bezig zijn met hoe het er in hun hoofd aan toe is.

Andere dieren

We zijn het er allemaal over eens dat we honden voldoende bezig moeten houden, speuren, spelen, trainen en denkspelletjes. Ook katten vermaken we met speeltjes, tunnels, voerballen en andere denkspellen. Zelfs in de meeste dierentuinen is het vanzelfsprekend om te zorgen voor afleiding door voedsel te verstoppen, te trainen (met de clicker) en door speelgoed aan te bieden. Alleen in de paardenwereld is dit nog steeds niet vanzelfsprekend.

In de natuur

Als het paard geluk heeft komt hij enkele uren tot de hele dag los met vriendjes, maar verder steken de meeste mensen weinig energie in verrijking van de leefomstandigheden van hun paard.

 

Paarden in de natuur hebben de hele dag door bezigheden, ze moeten zoeken naar voldoende voedsel en water (paarden zijn van nature steppedieren en krijgen dus vaak te maken met voedselschaarste) opletten en vluchten voor roofdieren, voortplanten, komen andere kuddes tegen enzovoort.

Denk spelletjes

In gevangenschap staat voedsel en water voor hun neus, komen ze nooit in aanraking met rovers, kunnen zich meestal niet voortplanten en komen weinig vreemde paarden tegen. Hun leven is dus een stuk saaier. En daar kan een uurtje rijden niet tegenop.

 

Daarom is het interessant om je ook eens te verdiepen in het hoofd van je paard. Hoe kan je hem naast zijn fysiek werk ook mentaal uitdagen?

Populair

Clickertraining is hier absoluut een goede optie, maar soms wil je niet trainen maar je paard wel bezig houden. In zo’n geval zijn andere denkspelletjes ook leuk. En dan kan je natuurlijk denken aan een hooibal, hooinet ed, maar je kan ook eens bij “de buren” kijken en zien wat er in de hondenwereld gebeurd. Daar worden namelijk echt super leuke denkspelletjes bedacht en ontwikkeld! 

 

Zo heb ik laatst een snuffelmat en voerbal aangeschaft! Wat mijn paarden daarvan vinden? Dat zie je in de video!

Video afspelen

Deel deze blog met jouw vrienden!

Over de auteur

Over de auteur

Daniëlle Meyboom is al ruim 10 jaar werkzaam als paardentrainster. Met haar diveto-diploma (dierverzorging en veterinaire ondersteuning) breed opgeleid, nu toegespitst op positieve gedragstraining bij paarden. Liefde en passie voor paarden en trainen zijn dé ingrediënten om mensen te helpen de band met hun paard naar een hoger niveau te tillen.

Zoek je goede begeleiding bij het trainen van je paard? Neem dan contact op via 06-11073039 of info@amable.nl

Ik help je graag!

All Posts

Wil je nooit meer iets missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
This is the heading

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

"Leer meer over clickertraining bij paarden"

Wist je dat clickertraining de enige wetenschappelijk onderbouwde trainingsmethode is? Lees er alles over!

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niet alleen onze paarden willen graag cookies! onze website wil deze ook. Op deze manier optimaliseren we jouw websitebezoek.