Paard en hond

Heb je deze video toevallig ooit al eens gezien? Dit is een opname van een show op Animal Event in 2012. In deze video werk ik, Daniëlle Meyboom, samen met Jauke. Brigitte van Gestel werkt met nova scotia duck tolling retriever Ruby. 

Video afspelen

Op deze video zie je dat er heel veel overeenkomsten zijn tussen honden “kunstjes” en paarden “kunstjes” Mensen zeggen tegen mij ook vaak, jouw paard is net een hond! Ja, misschien wel, maar dat ligt niet aan het dier, maar aan de eigenaar.

 

Zolang wij mensen vinden dat een bepaalde omgang aan honden of paarden voorbehouden is, zal die bepaalde omgang zo blijven. En helaas is die omgang bij paarden nog steeds een stuk ruwer en harder dan bij honden.

Zelf maak ik gebruik van positieve gedragstraining, o.a. met de clicker. Maar het is niet alleen het clickertrainen wat maakt dat mijn paarden “zich als hond gedragen” het is ook omdat ik me in hun belevingswereld verdiep. Hoe ervaren zij iets, wat vinden ze prettig en onprettig.

Ook probeer ik ze mentaal uit te dagen, te stimuleren om zelf na te denken en oplossingen te bedenken. Ik geef ze de ruimte om fouten te maken, figuurlijk, maar ook letterlijk een keer hun hoofd te stoten zodat ze leren om om zich heen te kijken.

 

Ik geef mijn paarden veel vrijheid, daar waar mogelijk. Zij hebben binnen onze relatie 49% van de stemmen, ik heb de overige 51%. We leven tenslotte wel in een mensenwereld, dus om alles veilig te houden neem ik de touwtjes in handen wanneer het nodig is, maar ik laat ze los zodra het mogelijk is.

Populair

Door na te denken, de paarden in hun waarde te laten en hun wensen en noden te respecteren krijg je uiteindelijk samen een hele hechte band. Een band die door veel mensen voorbehouden lijkt aan de hond die niet voor niets de subtitel “beste vriend van de mens” draagt. Maar mijn inziens zou een paard die titel ook zeker niet mis staan!

Deel deze blog met jouw vrienden!

Over de auteur

Over de auteur

Daniëlle Meyboom is al ruim 10 jaar werkzaam als paardentrainster. Met haar diveto-diploma (dierverzorging en veterinaire ondersteuning) breed opgeleid, nu toegespitst op positieve gedragstraining bij paarden. Liefde en passie voor paarden en trainen zijn dé ingrediënten om mensen te helpen de band met hun paard naar een hoger niveau te tillen.

Zoek je goede begeleiding bij het trainen van je paard? Neem dan contact op via 06-11073039 of info@amable.nl

Ik help je graag!

All Posts

Wil je nooit meer iets missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
This is the heading

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

"Paarden werken in de natuur niet voor hun eten"

Want een paard hoeft niet te jagen, gras staat tenslotte overal, toch? Of niet?

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niet alleen onze paarden willen graag cookies! onze website wil deze ook. Op deze manier optimaliseren we jouw websitebezoek.