Jouw paard trainen

Wanneer we met paarden werken zijn we per definitie ook aan het trainen. Het ene kan niet zonder het andere. Daarom is het belangrijk om je te verdiepen in hoe een paard leert. Want met deze kennis kan je hem op de juiste manier leren wat je wel en niet wil. Tenslotte vertoont je paard enkel gedrag en of dat gedrag wel of niet gewenst is dat ligt niet aan het paard, maar aan de persoon die met het paard om gaat.

Controle

Mensen vragen mij wel eens “mijn paard schuurt af en toe zijn hoofd aan mij, is dat wel oke?” Mijn wedervraag is altijd “Wat vind jij ervan dat hij dat doet?” Want als jij er geen bezwaar tegen hebt, het wel gezellig en oke vindt, wie ben ik dan om te zeggen of het wel of niet oke is? Ik geef altijd aan dat ik het hierbij belangrijk vind dat ik het gedrag kan stoppen, wanneer ik dat wil. En dat is dan ook vaak iets waar mensen zich in kunnen vinden, controle krijgen over het gedrag.

En hoe doe je dat dan? Wanneer we gedrag willen beïnvloeden kunnen we dat maar op 2 manier doen. We kunnen het gedrag belonen of we kunnen het gedrag bestraffen. En ook het belonen en bestraffen kan weer op 2 manieren.

Belonen en bestraffen

We kunnen belonen met iets leuks of fijns zoals bijvoorbeeld iets lekkers, kriebels, vrijheid etc. Of door iets wat niet fijn is weg te halen. Bijvoorbeeld de druk op de teugels, maar ook het openen van het hek naar een nieuwe wei kan het paard als belonend ervaren.

 

Bij het bestraffen kunnen we iets toevoegen wat niet fijn of leuk is, bijvoorbeeld een klap met de zweep, maar ook stroom op het draad is iets wat niet fijn is wanneer het paard er onderdoor probeert te kruipen. Tevens kunnen we bestraffen door iets leuks weg te halen, zoals bij het schuren, wanneer het paard te ruw wordt kunnen we weg stappen waardoor hij niets meer heeft om aan te schuren.

Populair

Wanneer je je in deze materie gaat verdiepen kan je je paard veel bewuster gaan trainen en begeleiden. Hij gaat je dan makkelijker en beter begrijpen waardoor jullie relatie vanzelfsprekend zal verbeteren. Tenslotte match je in het gewone leven ook gewoon beter met mensen die je goed begrijpt en die met jou op 1 lijn zitten. Dat is met dieren niet anders!

Deel deze blog met jouw vrienden!

Over de auteur

Over de auteur

Daniëlle Meyboom is al ruim 10 jaar werkzaam als paardentrainster. Met haar diveto-diploma (dierverzorging en veterinaire ondersteuning) breed opgeleid, nu toegespitst op positieve gedragstraining bij paarden. Liefde en passie voor paarden en trainen zijn dé ingrediënten om mensen te helpen de band met hun paard naar een hoger niveau te tillen.

Zoek je goede begeleiding bij het trainen van je paard? Neem dan contact op via 06-11073039 of info@amable.nl

Ik help je graag!

All Posts

Wil je nooit meer iets missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
This is the heading

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

"Het is toch totaal nutteloos om paarden kunstjes te leren?"

Ben jij benieuwd of vrijheidsdressuur naast leuk ook nuttig is? Lees dan deze blog!

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Niet alleen onze paarden willen graag cookies! onze website wil deze ook. Op deze manier optimaliseren we jouw websitebezoek.